Under den årliga Bokmässan i Göteborg visades Nattsagor för sömnlösa i förlaget Natur & Kulturs monter, där besökare kunde sitta och läsa, handla och fika under de fyra dagarna. På torsdagens eftermiddag hölls ett seminarium med namnet Nya vuxna, där författarna Johanna Wester och Elin Bengtsson, debuterande författare till “Mellan vinter och himmel”, diskuterade litteratur för unga vuxna med Natur & Kulturs förläggare Johanna Ringertz. Seminariet var i det närmaste fullsatt och spelades också in.
En av de frågor som diskuterades var vilken roll böcker riktade till unga vuxna har; kräver de ett moraliskt ansvarskännande från författaren gentemot läsaren, som andra böcker inte kräver? Eller kan det vara tvärtom – att det finns skäl för en sådan bok att leka just med gränser och göra experiment som handlar om identifikation?
Så här återgav en av publikdeltagarna seminariet på bloggen Ordet Är Ditt: “Åter ett seminarium jag gick in på av en slump, men också ett av de bästa. Både Elin och Johanna hade mycket tankar om att vara tonåring/vuxen och hur man ser på böcker i gränslandet. Johanna var helt fantastisk på scen och jag tror att hon kommer kunna bli stor när det gäller att åka runt och hålla i föreläsningar, om det är något hon vill. Efteråt pratade jag lite extra med Elin om att skriva om killar som sörjer (eftersom hennes debut handlar om ett par bröder där den ene är döende i cancer). Väldigt härligt att höra någon annan som inte tänker på könet när hon skriver, däremot drar hon normaliteten till sin spets i sin bok; så långt att den blir skev.”
Elin och Johanna resonerade både utifrån sina egna verk och de böcker de själva tyckt om att läsa som ungdomar. Båda har också en relation till frågorna i och med sina respektive styrelsedeltaganden i nätverket Unga Författare och Översättare, som är ett samarbete med Sveriges Författarförbund.