“Livligt och oförutsägbart bär språket fram berättelsen, och skapar i sina bästa stunder små ögonblick av magi. Det här är utan tvivel en debutant värd att hålla ögonen på.”

– Hallandsposten

***

“Fullkomligt lysande. Jag älskar den. (…) Språket öppnar upp för nya tolkningar av tillvaron och förändrar ens sätt att se.”

– Grethe Rottböll, Författarförbundet

***

”Med stigande spänning läser jag en debutroman med mästerlig språkhantering, förmåga att beröra på djupet och med total trovärdighet. Aldrig övertydlig, tvärtom kommer jag på mig att med att läsa om flera gånger, då den flödande handlingen och dialogen visar sig sväva över bråddjup av underliggande mönster och tecken. ”Nattsagor för sömnlösa” är en av de bästa böcker jag läst på mycket länge!”

– Eivor Schultz, litteraturkännare för ABF

***

”Med Nattsagor för sömnlösa har läsarna fått en ny, stark Stockholmsskildring. En lika livsrusig som drabbande sorgsen historia. (…) Det är svårt att tala om handlingen i romanen utan att ta udden av bokens spänning. För likt en thrillerförfattare som håller läsaren på halster över vem mördaren är, håller Johanna Wester i det längsta en annan, i det här fallet lika laddad fråga öppen.”

– Tidningen Vi Läser

***

”Framtiden ligger för Olivia. Så också för Johanna Wester, vars språk onekligen förtrollar mig. Tänk så befriande, med någon som vågar ta ut svängarna! (…) Framför allt är det en fröjd att läsa en bok som utmanar så, leker med orden, testar språkets gränser och aldrig nöjer sig med den enkla vägen ut. (…) Det är så många böcker jag läst, där feministiska tankegångar förmedlas på ett övertydligt sätt. Men Suzie är väl gestaltad. (…) Nattsagor för sömnlösa är väl värd att läsa. Det här är en författare jag ser fram emot att följa. 8 av 10!”

– Dagens Bok

***

“‘Nattsagor för sömnlösa’ var ett rent nöje att läsa, en bok där både språk och innehåll tilltalade mig, och som – till skillnad från flera andra böcker jag läste under året – höll hela vägen ut. Det var en bok som kändes att läsa, en bok som fastnade både innehållsmässigt och språkligt.”

– Bibliotekarieliv

***

“En stilsäker romandebut. (…) Det är bra. Riktigt bra.”

– Upsala Nya Tidning

***

“Det är ingen tvekan om att Johanna Wester kan skriva.”

– Läsresan

***

”Det går inte att undvika jämförelser med Holden Caulfield, antihjälten i “Räddaren i nöden” av JD Salinger eller “Jack” av Ulf Lundell. (…) När Ulf Lundells “Jack” publicerades, så blev den utnämnd till 1970-talets generationsroman. “Nattsagor för sömnlösa” är varken mer eller mindre representativ som generationsroman, för 2010-talet. [Ändå] lär den aldrig bli lika hyllad i medierna som de tidigare nämnda. Skillnaden är hårfin, men den heter kön.”

– Feministiskt Perspektiv

“Det är underfundigt med träffande metaforer som berör och lämpar sig för högläsning. Det är vackert och stramt, lekfullt och klokt på en och samma gång. (…) Westers stil känns överraskande frisk och unik. Den här vackra boken är full av färgglada plastmarkörer som jag har stuckit in, som visar på alla meningar jag vill spara och återkomma till. Texten är mycket välskriven, både i teknisk och litterär bemärkelse.”

– Bokhemligheter

***

Nattsagor för sömnlösa har ett helt otroligt språk. Det är målande och vackert och får mig som läsare att tappa andan. Jag tycker helt klart att alla borde läsa den här boken bara för att uppleva språket! Westers bok är helt klart läsvärd med sitt språk (som jag nämnde ovan, det går att läsa boken bara för språkets skull!) och den välutvecklade historien. Rekommenderas varmt!

– Book Obsession

***

”Johanna Wester är fantastisk på att fånga detaljerade observationer av miljöer och känslor. Det finns en kärlek och lekfullhet med språket som imponerar. (…) Rasande elegant. (…) [Jag vill] återvända till det impressionistiska, lättflytande språket. Jag [kommer] absolut rekommendera Nattsagor för sömnlösa till alla som är intresserade av att skriva själva. Här finns mycket inspiration att hämta.”

-Kalejdoskop

***

“Väldigt fint språk, målande, bra metaforer, poetiskt. (…) Lovande!”

– Bokhora

***

(…)”Debutanten Johanna Wester överraskar. Språket är uppbrutet, poetiskt och nydanande. (…) Trots att boken är skriven i jagform fungerar språkdräkten som Olivias undermedvetna. Det beskriver allt det som hon agerar på. Rent genremässigt har Nattsagor för sömnlösa en del gemensamt med Jenny Jägerfelds Hål i huvudet (2006), detta trots att Johanna Westers bok har en mycket mörkare ton i grunden.”

– Bibliotekstjänst

***

”Johanna Wester använder språket på ett mycket målande sätt i sin personskildring, man kan nästan se dessa ungdomar framför sig. Texten är ett måleri med ord som avspeglar känslor och relationer på ett mycket övertygande sätt. Hennes berättande har därför många kvalitéer som visar talang, inte minst språkligt.”

– Fria tidningen

***

“En av 2013 års bästa debutböcker. Johanna Wester debuterar med en riktig pärla.”

– Biblioteken Kungsbacka

***

“Livet här och nu levs under nat­ten på Söders krogar och regnvåta gator där sömnlösa drömmar om det riktiga livet dränks i clubmu­sik och ljudet av krossat glas. (…) Med ett drivet och poe­tiskt språk [har hon] skapat en berättelse som är ärligare och naknare än en dag­bok. (…) Spänningen som Johanna Wester skapar ligger i att man som läsare själv kippar efter luft (…)”

– Södermanlands nyheter

***

”Johanna Wester ställer flera väsentliga frågor om att vara ung och kvinna.”

– Gotlandstidningarna

***

“En gripande berättelse med bra språk och driv.”

– Örebro Universitet

***

“Johanna Wester bildar meningar där orden springer om varandra och skapar liknelser som jag aldrig hört förut men som är klockrena. (…) Jag kan inte låta bli att tänka på Lena Anderssons “Egenmäktigt förfarande”. (…) Väl värd sin läsning, särskilt för Westers hantering av språket.”

– Ett Ö i havet

***

“Mitt exemplar av boken är fullt av hundöron, hundöron av igenkännelse.”

– Bloggen Prickiga Paula

***

“Wester lyckas skriva en bok som karaktäriserar Stockholm. (…) En intensiv bok som pulserar i sitt språk och sitt driv framåt.”

– Booze’n’Books

***

“Wester har ett språk och en ton som träffar mitt i prick. (…) Den här boken fångar den där kampen som är vuxenblivandet perfekt. ”Nattsagor för sömnlösa” är en riktigt bra debutroman som handlar om kärlek, vänskap och tillståndet däremellan som är helt omöjligt att definiera.”

– Bokstävlarna

***

Johanna Wester beskriver känslor, förnimmelser och omgivningar på ett träffsäkert och många gånger igenkännande sätt. Språket är vackert och flyter på lätt med ett väldigt driv. Alla ord följs åt så naturligt och det känns som att hon har njutit av att skriva berättelsen. Ingenting känns framtvingat. Något annat man inspireras av är Johannas sätt att undvika övertydligheten man annars så lätt hamnar i. Mycket i berättelsen öppet för tolkningar och det är fritt fram för läsaren själv att skapa en egen bild av Olivia, vilket jag gillar skarpt.”

– Bokglam

***

“En poetisk, sällsam och långsam berättelse. Boken är full av vackra, lidelsefulla, upprörda, lyckliga formuleringar, liknelser och bildspråk som verkligen etsar sig fast i mig och stannar, fastnar. Jag gillar den mycket. Läsa – det tycker jag att ni ska.”

Pocketlover, bloggambassadör för Bokmässan 2012

***

”Det här är en grymt fin roman om att vilja bli vuxen, men inte veta hur det går till. Längta bort, men inte veta till vad. Olivia är (…) oemotståndlig. Krass och drömmande på samma gång. Osjälvständig och envis. Jag kastas in i hennes historia, som berättas i korta kapitel, på ett språk som flyter som natten. Känner igen mig så att det blir jobbigt. Och älskar det. Nattsagor för sömnlösa här är en saga för oss som inte sov de där sista tonåren. Och för alla andra också.”

-Bokboxen

***

Nattsagor för sömnlösa är en remarkabelt välskriven debut. Jag älskar den näst intill reservationslöst (…) språket, drivet, karaktärerna, respekten! Kanske framförallt respekten med vilken de framskrivs, den som får mig att vara Olivia fast det hon gör aldrig har levts av mig. Det är så väldigt gripande. Augustnominering? Augustnominering!”

– Litteratursidan Fiktiviteter

***

”Johanna Wester har ett fantastiskt språk som porlar likt en vild bäck om våren. I Nattsagor för sömnlösa tar hon med dig på en tur ut i stockholmsnatten, den unga, den förväntansfulla, den som bär med sig så många löften men också kommer med sin beskärda del av sorger. Äntligen en ung kvinna som söker kärleken på det mest poetiska vis. Jag vill läsa mer.”

– Katerina Janouch

***

”Detta är inte en bok man läser för att komma bort från verkligheten. Nej, Nattsagor för sömnlösa är i stället en bok man läser när man vill vara en del av världen där ute, men inte vet hur. (…) När boken är klar har den förmedlat det viktigaste: En känsla av att vilja leva. Det är den ena fantastiska scenen efter den andra, men samtidigt kommer sista ridåfallet bara närmare och närmare. (…) Karaktärerna är otroligt vackra och genomgripande med en klar bild och man blir förälskad i dem från första stund. (…) En av de vackraste nattsagor vi ungdomar kan få lägga våra trötta fingrar på och somna till när längtan är för stark och världen känns för stor.”

– Erica Jonasson, för Jämtlands länsbibliotek

***

En mycket bra & fängslande debut.

– Jennies Boklista

***

“En bok om vänskap och kärlek och vad som skiljer och förenar dessa två. Om stora känslor och total likgiltighet. Om vem man är, vem man skulle vilja vara och vilka man önskar att andra människor skulle vara.”

Mimers Hus

***

”Detta är faktiskt Johanna Westers debutroman, men det känns som att den är skriven av en långt mer erfaren skribent. (…) Olivia är en stark karaktär och det är väldigt mycket ”coming of age”-roman över det här. Lätt att relatera till. (…) Väl skrivet Johanna Wester, I approve!”

– Bokomaten

***

“Det här är en bra bok, där alla karaktärer får ett djup utan att de behöver vara med så mycket. Läsvärd.”

-Bloggen Ge Oss Boken

***

Dagens Nyheter om boken ”Ton År”, som Johanna Wester gav ut med väninnan Liv Anderson vid nitton års ålder:

”Vår samtid har bättre flickor än den förtjänar.”

***

Kulturredaktör Petter Bengtsson för Tidskrift.nu om ”Ton År”

”Själv fastnar jag för Johanna Westers tranströmerskt inspirerade dikter, varav jag inte kan låta bli att citera Skymning över E4:an:

‘Kolsyrad rök stiger drömskt över Järfälla
Motorvägens sargade hud av asfalt gläfser längtan mot horisonten
Sexåring med pappa flanerar längs med dikesrenen

Stillsamt lär hon honom
allt hon vet.

Ja, det är en vacker början på något större.”

Kontakt: Natur & Kultur | info(a)nok.se
Följ evenemang och publicitet kring boken här
Tidak banyak hal yang bisa saya perbuat apabila salah satu dari sekian banyak tentang Togel Hongkong mengalami penurunan yang drastis dengan kondisi yang seperti itu saya tetap berharap agar hal ini bisa berlanjut dikemudian hari untuk sesuatu Agen Togel Online Terpercaya dengan jatuhnya beberap yang membuat segalnya indah. Beberapa rumah yang ada seperti yang ada Singapore Pools Terbaik mungkin akan membuat jatuhnya domain kedalam lingkungan yang sangat tragis, untuk itulah akan selalu saya sarankan WaltPoker.com Situs Judi Domino Poker Online Terpercaya Indonesia agar selalu ada untuk setiap semua orang